Musikal på Broadway

Posted by Roger on december 19, 2014
Upplevelser

Broadway

Broadway i New York fullkomligen kryllar av scener och teatrar. Här sker de flesta stora premiärer och det finns också ett publikunderlag som gör det möjligt för populära musikaler att rulla i tiotals år.

Broadway är onekligen musikalfantasternas Mekka. Väldigt många av vår samtids största musikaler går nästan ständigt här, eller återkommer med hög frekvens. Själva teaterdistriktet Broadway är ett av de största i världen och har fått sitt namn från gatan som går igenom det, mitt på Manhattan i New York.

Faktum är att när man refererar till teater och musikaler av kvalitet så talar man ofta om Broadway som en kvalitetsstämpel. Det var här amerikansk musikalkultur så som den är idag utvecklades, och än idag är det här platsen där de flesta musikalerna värda namnet produceras.

Alla klassikerna

Bland favoriterna genom tiderna finner vi bland annat Rent, Chess och Spelman på taket. En numera klassisk musikal som verkligen blev en succé när den sattes upp på Broadway är importen Billy Elliot. Oförglömlig musik av Elton John och en rörande historia som utspelar sig i en nordlig gruvby i Storbritannien. Billy Elliot är en ung pojke som kämpar i motvind för sin dröm.

Efter att ha snubblat ut ur en boxningsmatch och in i en balettklass upptäcker han sin passion för dans. Hans kamp för att lyckas inspirerar inte bara hans familj utan så småningom hela byn. Vill du se Billy Elliot behöver du dock inte ta dig ända till New York och Broadway. Musikalen Billy Elliot finns nämligen också att beskåda på närmre håll i London, West End, där den också hade premiär första gången 2005. Vill man unna sig en kortsemester kring ett besök på en musikal är London det bästa alternativet från Sverige sett.

Faktum är att West End och Broadway tillsammans anses vara de främsta i hela världen inom engelskspråkig teater. Du är alltså garanterad en härlig musikalupplevelse vart du än väljer att åka.